Voici les définitions de ce mot dans le gros dictionnaire,
Random House Webster's Unabridged Dictionary, 1998 :
Citer :
cock·tail1 (kokÆt!lÅ), n.
1. any of various short mixed drinks, consisting typically of gin, whiskey, rum, vodka, or brandy, with different admixtures, as vermouth, fruit juices, or flavorings, usually chilled and frequently sweetened.
2. a portion of food, as seafood served with a sauce, a mixture of fruits, or juice, served as the appetizer course of a meal.
3. Pharm. a beverage or solution concocted of various drugs.
4. any eclectic mixture or miscellaneous collection.
–v.i.
5. to drink cocktails, esp. at a cocktail party: They cocktailed before going to the theater.
–adj.
6. (of women's clothing) styled for semiformal wear: a cocktail dress.
7. of, pertaining to, used in, or suitable to the serving of cocktails: cocktail onions; cocktail napkins.
[1800–10, Amer.; orig. obscure; none of numerous attempts to explain the orig. of this word or its relationship to COCKTAIL2 have won general acceptance]
cock·tail2 (kokÆt!lÅ), n.
1. a horse with a docked tail.
2. a horse that is not a thoroughbred.
3. a man of little breeding who passes for a gentleman.
[1590–1600; COCK2 + TAIL1]
Entre crochets se trouvent des informations sur l'origine des mots. Donc, celui qui a le sens de boisson, est apparu vers 1800-1810, mais son origine est obscure.
Le dictionnaire de l'Académie française de 1932-1935 n'a pas d'entrée pour ce mot. Les sept éditions précédentes n'en ont pas non plus. Je n'ai pas d'édition plus récente que celle de 1932-1935.
Dans mes souvenirs, le mot
cocktail s'est popularisé en France dans les années 1970, à une époque où les mots anglais étaient à la mode.